Неделя, 2019-06-16
МРЕЖА ЗА НАТУРАЛНИ ХРАНИ
Меню на сайта
Статистика

Онлайн всички: 1
Гости: 1
Ползватели: 0
Форма на входа
Лимец или Лимец?
    Има объркване между Лимец ( Triticum monococcum ) и Лимец ( Triticum spelta ). В действителност те са много различни. Спелтата както ще посоча по долw се състои от няколко подбрани сортове. С "лимец", вие със сигурност, ще ядете автентична зърнена храна, идваща директно от Твореца без никаква генетична намеса през вековете.
    На пазара в магазините за здравословни храни се продават много от сортовете древни пшеници някои от които са наречени и лимец, затова е наложително да внесем яснота, като изясним разликите вежду стабилния Еднозърнест лимец (Triticum monococcum)  http://hrani.ucoz.com/eincorn.jpg  и останалите видове спелта (Triticum spelta L.)  http://hrani.ucoz.com/tritspel.jpg   двузърнестия лимец (Triticum dicoccum.) http://hrani.ucoz.com/emmer2.jpg  камут (Triticum polonicum) http://hrani.ucoz.com/kamut.jpg  динкел и др Еднозърнестия лимец (Triticum monococcum L.) е най-древния вид от групата на покритите или несъщински пшеници.произлизащ от дивито растение (Тriticum baeoticum Boiss.),и не е променил своята генетична структора спрямо своя див предшественик.Има данни за произхода му от преди 17000 години..
   Защо се смята, че Еднозърнестия лимец превъзхожда по качества и генетична стабилност останалите видове.Той е дошъл от там, откъдето са дошли първите хора и е останал непроменим и неизличим диплоид с първичен хромозомен набор от седем хромозомни двойки (2n=14)! И толкова. Нищо друго, нищо по-различно! Каквото е в овъглените земни пластове от Неолита, в египетските пирамиди и край стените на древната Троя, същото е в тракийските могили и в нивите днес Спелтата обаче е хибрид произлизъл от фермерските ниви. Култивирана след хибридизацията на emmer или durum пшеница с див вид диплоидно житно растение (Aegilops cylindrica).Няма де се спирам на и без това добрите и качества, но не мога да не изтъкна, че Еднозърнестия лимец (Triticum monococcum L.) я превъзхожда.
    Той е жилав диплоид, расте върху бедни почви, в груб климат и не изисква торове, малко вода и никакви пестициди. Той заема 11 месеца, за да расте, засят през септември се събира през август. Производителността е ниска, тъй като не е имало изкуствена селекция (100 до 150 кг. на дектар). Зърното е с трудно отделяща се покривна люспа, отделянето и представлява сериозно предизивикателство за обикновенния фермер.Теглото на люспата е съизмеримо с теглото на самото зърно.От 100кг се получявят 45 кг. изчистен Лимец.
Хранителна стойност
     Богат на въглехидрати, белтъчини, мазнини, той е с висока хранителна стойност зърнена култура, 100гр. Лимец осигуряват достатъчно протеини за един ден.Той съдържа два пъти повече ненаситени мазнини от пшеницата и благодарение на влакната си е много смилаем.Той съдържа много малко глутен.Съществуват сведения, че при поне 70% от хората с глутенова непоносимост не предизвиква алергични реакции, поради това има едно неправилно схващане , че лимеца не притежава никакъв глутен. Той е много богат на минерали 4 пъти повече магнезий в сравнение с кафявия ориз, 5 пъти повече фосфор отколкото соята. Неговите протеини съдържат 8 вида амино-киселини включително и лизин, което рядко се среща в зърнени култури. Лизина е есенциална амино-киселина, забавя стареенето на костите / остеопороза/, спомага за добрата концентрация, оказва профилактично и задържащо действие срещу вируси.Според последни проучвания Лимеца е добра храна при диабет. Съдържащите се в него разтворими въглехидрати-полизахариди притежават способноста да укрепват имунната система.
Анализ
 За 100 гр.  Енергийна стойност 1580 KJ.
 За 1кг.: Калий 3960 мг., Натрий 110 мг., Мазнини 2,88%, Магнезий 1320мг., Протеини 11,80%, Калций 220 мг., Въглехидрати 74,94%, Фосфор 4200 мг., Фибри 7,65%, Желязо 26 мг., Витамин В1 0,37 мг., Цинк 0,34 мг., Витамин В5 0,80 мг. Витамин PP 5,20 мг.
   Разбира се не смятям, че с това изчерпвам информацията около този древен сорт.Целта беше да го разгранича от останалите видове, защото той наистна заслужава това със своето постоянство, запазено през хилядолетията, качество много ценно сега във века на генно-модифицираните храни.
За повече информация     http://www.heliopol.com/books/BookPshenica.pdf
 
Търсене
приятели на сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Copyright MyCorp © 2019