РОЗОВ СИРОП Розата се отразява добре на главоболието и стомаха. До XX век, т.е. до появата на модерната медицина, розата се е използвала много за лечение и изработване на лекарства. Розовата вода, розовият сироп и розовото масло се използвали отделно.Розовият сироп има благоприятен ефект за стомаха, улеснява храносмилането. В книгите по медицина често се отбелязва, че отделя храчката и подхранва дробовете. В миналото най-известните розови сиропи "гюлбешекер" и "гюленгюбин" се приемали преди лягане или по време на хранене. Розовия сироп при определени дози действа разхлабващо обикновнно доза от 50 мл. причинява разтройство което има изчистващ ефект за организма.При по-малки дози опитно установени според организма може да регулирате и нормализирате своя затегнат стомах. Приложения: за приготвяне на ликьор смесваме една част сироп с една част чиста водка.Против молци. В малка купичка отливаме малко количество от сиропа и поставяме в помещението. Привлечени от аромата молците кацат и залепват.